< Terug naar de zoekresultaten

Opties voor deze uitspraak
U dient ingelogd te zijn om favorieten te kunnen toevoegen aan Mijn Jure
U kunt zich hier gratis registreren
Datum uitspraak:
Datum publicatie:
Rechtsgebied:
Zaaknummer:
Soort procedure:
Zittingsplaats:
Instantie:

Inhoudsindicatie:

Niet is gebleken dat eiseres enige vordering heeft op gedaagde. De vordering zoals is ingesteld, is derhalve bij gebreke van enige feitelijke grond niet toewijsbaar.

Uitspraakvonnis

RECHTBANK ALMELO

Sector civiel recht

zaaknummer / rolnummer: 122912 / HA ZA 11-620

datum vonnis: 12 september 2012

Vonnis van de rechtbank Almelo, enkelvoudige kamer voor burgerlijke zaken, in de zaak van:

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

ProBC B.V.,

gevestigd te Enschede,

eiseres,verder te noemen ProBC,

advocaat mr. J.G.M. Stassen te Enschede,

tegen

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

[gedaagde],

gevestigd te [vestigingsplaats] ,

gedaagde,verder te noemen [gedaagde] ,

advocaat mr. A.J.C. van Gurp te Hengelo (Ov).

1 Het procesverloop

Voor het procesverloop verwijst de rechtbank naar hetgeen daarover is weergegeven in het tussenvonnis van 30 november 2011. De bij dat tussenvonnis bevolen comparitie van partijen heeft plaatsgevonden op 11 juni 2012. Van de comparitie is een proces-verbaal opgemaakt dat zich bij de processtukken bevindt. Daarna is bepaald dat vonnis zal worden gewezen. Het vonnis wordt uitgesproken per heden.

2 2. Vaststaande feiten en standpunten van partijen

Voor de vaststaande feiten en de standpunten van partijen wordt verwezen naar de weergave daarvan in het tussenvonnis van 30 november 2011 en met name naar hetgeen in dat tussenvonnis is overwogen onder 2.1 tot en met 3.3.

3 De beoordeling

3.1

Door ProBC is de onderhavige procedure opgestart tegen [gedaagde] . ProBC heeft bij dagvaarding uitgelegd dat zij heeft gecontracteerd met de besloten vennootschappen [A] en [B] . Omdat [gedaagde] , zoals ProBC bij dagvaarding nader heeft gesteld, de beide genoemde besloten vennootschappen heeft overgenomen, is zij daarmee de rechtsopvolger van beide vennootschappen geworden zodat zij volledig is getreden in de rechtspositie van [A] en [B] .

3.2

[gedaagde] heeft, ondersteund met recente uittreksels uit het handelsregister, inzichtelijk gemaakt dat niet zij maar de besloten vennootschap [X] de aandelen van de besloten vennootschap [Y] heeft gekocht en geleverd heeft gekregen. Een andere status dan die van aandeelhouder heeft de genoemde [gedaagde] -vennootschap dusdoende niet gekregen. Daarbij is van belang dat [Y] op haar beurt bestuurder-aandeelhouder van [B] en van [A] is.

3.3

De partijen waarmee ProBC blijkens haar dagvaarding stelt te hebben gecontracteerd, zijn derhalve nog steeds zelfstandig bestaande besloten vennootschappen en als zodanig door ProBC in rechte aan te spreken. Behoudens specifieke omstandigheden of juridisch relevante constructies waarvan in deze procedure niet is gebleken en waarover door ProBC niets is gesteld, is derhalve onduidelijk gebleven waarom ProBC van oordeel is dat zij niet haar contractpartijen, doch de kennelijke dochtervennootschap van de indirecte aandeelhouder van [A] en/of [B] moest aanspreken.

3.4

Bij de comparitie van partijen heeft ook ProBC verklaard dat haar contractpartijen nog steeds als zelfstandige vennootschappen bestaan en dat mitsdien ter discussie kan staan of zij met het dagvaarden van [gedaagde] wel de juiste partij heeft gedagvaard.

3.5

De rechtbank oordeelt dat niet is gebleken dat ProBC enige vordering heeft op [gedaagde] . De vordering zoals die tegen laatstgenoemde vennootschap is ingesteld, is derhalve bij gebreke van enige feitelijke grond niet toewijsbaar. De vordering moet dan ook worden afgewezen waarbij ProBC als in het ongelijk gestelde partij de kosten van de procedure zal moeten dragen.

De beslissing

De rechtbank:

I. Wijst af de vorderingen van ProBC.

II. Veroordeelt ProBC tot betaling aan [gedaagde] van de na te noemen kosten van deze procedure. De kosten aan de zijde van [gedaagde] worden begroot op € 1.744,- aan verschotten (griffiegeld) en € 1.788,- (2 punten x € 894,-) als salaris van de advocaat.

III. Verklaart de veroordeling sub II. uitvoerbaar bij voorraad.

Dit vonnis is gewezen te Almelo door mr. G.G. Vermeulen en op woensdag 12 september 2012 in het openbaar uitgesproken in tegenwoordigheid van de griffier.


» Juridisch advies nodig? « advertorial

Heeft u een juridisch probleem of een zaak die u wilt voorleggen aan een gespecialiseerde jurist of advocaat ?

Neemt u dan gerust contact met ons op en laat uw zaak vrijblijvend beoordelen.naar boven      |      zoeken      |      uitgebreid zoeken

Snel uitspraken zoeken en filteren

> per rechtsgebied > op datum > op instantie

Gerelateerde advocaten

Gerelateerde advocatenkantoren

Recente vacatures

Meer vacatures | Plaats vacature